tankar

Industriella möbler, vad är det?

Möbler i industriell stil även kallat industriella möbler är möbler framtagna med industrikänsla, olika material exempelvis metall möter återvunnet trä. Exempelvis soffbord i industriell stil är numera vanligt förekommande och kan passa bra in i lite tuffare miljöer som offentliga lokaler, hotell, barer, väntrum mm. Dessa industriella soffbord är mycket tåliga, ramen är byggda i metall och bordsskivorna ofta i återvunnet trä eller hårdare tåliga träslag som akacia. Dörrar på skänkar kan kläs med metallnät och samtidigt ge delvis dold förvaring, snyggt och typiskt industristil. Väggar på skåp och skänkar är ofta i ren plåt eller plåt målade svarta.  Skelettet och stommen är robust järn som är svetsat och nitad.

Offentliga miljöer, passar industriella möbler där?
Barer, restauranger, hotell väljer inte bara industriella möbler för att de är trendiga i samtiden utan även för att de är en stor fördel ur praktisk synvinkel då denna typ av möbler tål mycket tufft brukande och är extremt tåliga. Ett uppkommet märke eller repa på en industriell möbel ger oftast möbeln en ännu gedignare look, även det återvunna träet blir ofta snyggare allt mer som det används. Man kan säga att toleransnivån för vad man tycker är acceptabelt är mycket stort på industriella möbler. Denna typ av möbler är mycket tåliga och lämpar sig således för offentligt bruk.

Från möbel i verkstad till  möbel i var mans hem.
Inredningstrend i det privata hemmet visar också att möbler i denna industristil håller i sig år efter år, det säljs numera vardagsrumsmöbler som soffbord, tv bänkar, skänkar, vitrinskåp i denna industristil och trenden ser ut att hålla i sig. En faktor till att dessa möbler är populära är kanske att de är extremt tåliga och med brukande så blir de ännu snyggare med patina som visar möbelns leverne.

Inred annorlunda – Hur då?
Kombination att låta en industriell möbel ge plats i ett hem där stilen annars är annorlunda kan ge stor effekt på hela rummet. Exempelvis en stor industriell skänk i metall som ensam tar plats i en annars minimalistiskt skandinavisk vit avskalad miljö kan ge mycket stor effekt på rummet. Låt den industriella skänken ta plats och spela huvudrollen i rummet, likt exempelvis en snittblomma Kalla eller en Ros som tar platsen som solitär i en bukett.

Effektfulla vitrinskåp i industristil.
Metall möter klarglas ger en extremt effektfull miljö att exponera saker i och mer därtill ger fasta hyllplan i plåt trygg och säker förvaring även av tyngre föremål. Effektfullt är i större offentliga lokaler sätta ihop flera industriella skåp eller skänkar i metall och bygga större sammanhängande enheter eller öar.